HALAL EXPERTISE

Uw partner in halal-certificatie

Controlepunten voor Halal Surimi – In de Halal voedselproductie.

Share This Post

Surimi is een gehakte vispasta, gemaakt van een goedkope en overal verkrijgbare vis, meestal heek uit Alaska, vaak gemengd met suiker en sorbitol, een zoetstof. De pasta wordt gecombineerd met andere vissoorten en visaroma’s, conserveringsmiddelen zoals natriumtripolyfosfaat en bindmiddelen zoals tarwemeel of eiwit, en vervolgens geherstructureerd en gekleurd om te lijken op krab, sint-jakobsschelpen, garnalen of kreeft, die duurder zijn.

De algemene richtsnoeren voor de verwerking van vis en zeevruchten zijn dat de identiteit van het product behouden moet blijven en dat bij de verwerking geen verboden ingrediënten mogen worden gebruikt. In de richtsnoeren staat ook dat apparatuur die is gebruikt om Haram-producten te vervaardigen, niet mag worden gebruikt. Producten zoals visfilets, vissticks, viskoeken en andere gepaneerde en gehavende producten mogen geen Haram of twijfelachtige ingrediënten bevatten.

Het is gebruikelijk uit vis en schaal- en schelpdieren smaken te extraheren en ingrediënten te vervaardigen voor gebruik in andere producten dan schaal- en schelpdieren. Aangezien er een groot verschil is in de aanvaardbaarheid van vis en zeevruchten bij verschillende moslimconsumenten in verschillende landen, is het raadzaam de markteisen in een bepaald land te achterhalen alvorens zeevruchtenproducten of smaken te verzenden.

Sommige mensen eten geen echte zeevruchten, zoals kreeftenstaarten en krabbenpoten, vanwege religieuze verboden of persoonlijke bezwaren, maar eten imitatieproducten. Imitatie zeevruchtenproducten worden meestal gemaakt met surimi. Surimi wordt gemaakt van flauwe vissoorten zoals koolvis. Imitatievisproducten worden op smaak gebracht met natuurlijke en kunstmatige smaakstoffen en getextureerd met verschillende stabilisatoren. De ingrediënten die worden gebruikt bij de bereiding van imitatiezeeproducten moeten voldoen aan de algemene richtsnoeren voor halalproducten, d.w.z. zij mogen geen ingrediënten van Haram-dierlijke oorsprong, alcohol of twijfelachtige materialen bevatten. La transformation du surimi en produits d’imitation de la mer est un processus unique.

De verwerking van surimi voor de vervaardiging van imitatiezeeproducten is een uniek proces.

De verwerking van surimi is vrij eenvoudig. Dieren en vissen die samen met de doelvis worden gevangen, worden verwijderd en de resterende vis wordt verwerkt door wassen, onthoofden, ontdoen van ingewanden, soms fileren, hakken, het gehakt meerdere malen wassen, opnieuw wassen en verwijderen van overtollig water en oplosbare eiwitten, mengen met stabilisatoren en cryoprotectanten, verpakken in dozen en invriezen voor verdere verwerking. Er zijn slechts drie halal controlepunten (HCP’s):

HCP-1:

Daarbij worden niet-doeldieren verwijderd, die hoe dan ook worden verwijderd, aangezien surimi niet kan worden gemaakt van krabben, schelpdieren of schildpadden.

HCP-2:

Hierbij worden stabilisatoren en cryoprotectanten toegevoegd. Er worden verschillende ingrediënten gebruikt zoals suiker, sorbitol, calciumproducten, fosfaten, eiwit, gelatine, bloedplasmaproteïnen, transglutaminase of andere bindmiddelen en gommen. Als bij de productie van surimi gelatine wordt gebruikt, moet het halal runder- of visgelatine zijn. Ook alle nieuwe ingrediënten die bij de productie van surimi worden gebruikt, moeten aan de halal-eisen voldoen.

HCP-3:

Ten slotte moet surimi worden verpakt in schoon en geschikt halal verpakkingsmateriaal en naar behoren worden geëtiketteerd en geïdentificeerd met halal-keurmerken.

More To Explore