HALAL EXPERTISE

Uw partner in halal-certificatie

Voedingssupplementen in de Halal voedselproductie.

Share This Post

In de afgelopen decennia is het aantal voedingssupplementen dat via speciaalzaken, supermarkten en vooral via multi-level marketing voor de consument beschikbaar is, wereldwijd enorm toegenomen.

De grenzen tussen geneesmiddelen, die genezen, en nutraceutica, die het welzijn van een persoon helpen handhaven, vervagen. Voedsel- en geneesmiddelenautoriteiten over de hele wereld bekijken verschillende dieetproducten op hun gezondheidsclaims. Het doel van dit artikel is niet om de doeltreffendheid van deze producten vast te stellen, maar om na te denken over de samenstelling ervan en over de vraag of een van de bestanddelen een probleem vormt voor de moslimconsument.

Hoewel in de islamitische traditie een haram product onder dwang als geneesmiddel kan worden geconsumeerd, vermijden moslimconsumenten over het algemeen bewust iets in te nemen dat haram of twijfelachtig is. Sommige mensen kunnen geneesmiddelen op recept in een gelatinecapsule nemen, maar een multivitaminecapsule niet. Gelatinecapsules zijn, tenzij ze halal gecertificeerd zijn of als rund worden geëtiketteerd, meestal gemaakt van varkensgelatine. Varkensvleesgelatine wordt door moslimconsumenten als haram beschouwd. Geneesmiddelen die worden gebruikt om ziekten te behandelen en te helpen overwinnen, worden beschouwd als vrijgesteld van de voorschriften inzake halal voedsel, hetgeen een van de belangrijkste punten van zorg is, en moslimgeleerden (Ulemas) die betrokken zijn bij de halal voedselindustrie moeten hiermee rekening houden. Voor voorgeschreven geneesmiddelen bestaan meestal geen alternatieven om een voorgeschreven geneesmiddel te vervangen. Als een geneesmiddel alleen in capsulevorm beschikbaar is, wordt men gedwongen het in te nemen, terwijl multivitaminen normaal gesproken niet worden ingenomen om een ernstige ziekte te genezen, maar om de gezondheid te verbeteren.

Bovendien zijn er vele alternatieve vormen van multivitaminen, zoals tabletten, vloeistoffen en vegetarische capsules, zodat men geen vitaminen in gelatinecapsules hoeft in te nemen. Veel consumenten proberen alcoholvrije producten te kopen, zoals hoestsiropen. Zij kunnen de apotheker ook vragen om tabletten in plaats van gelatinecapsules. Maleisië is een van de heetste markten voor voedingssupplementen en is een plaats waar mensen op zoek zijn naar halal-versies van deze producten. Het Maleisische ministerie van Volksgezondheid heeft echter bepaald dat voedingssupplementen gezondheidsproducten en geneesmiddelen zijn en niet kunnen worden samengevoegd met levensmiddelen. Het is tegen de lokale wetgeving om halal-markeringen op deze producten aan te brengen. Aangezien moslimconsumenten zeer bezorgd zijn over deze verordening, moet de regering misschien toegeven aan de wensen van de consumenten en dit besluit intrekken. De Indonesische autoriteiten nemen daarentegen niet alleen levensmiddelen, maar ook geneesmiddelen en cosmetica op in hun halalprogramma, zoals blijkt uit de oprichting van een instituut, het Assessment Institute for Foods, Drugs, and Cosmetics (AIFDC), onder leiding van de Religieuze Raad van Indonesië, ook bekend als Majelis Ulama Indonesia (MUI). Het AIFDC is verantwoordelijk voor de beoordeling, certificering en controle van bedrijven en producten, waaronder levensmiddelen, geneesmiddelen, cosmetica, lichaamsverzorgingsproducten en andere verbruiksgoederen. De AIFDC dringt aan op het gebruik van passende halal-logo’s of -markeringen op de etiketten van halal-gecertificeerde producten of ingrediënten. Daarom is het belangrijk de aanvaardbaarheid van de markt te bepalen voordat een product in een land of regio wordt gelanceerd.

Il est donc important de déterminer l’acceptabilité du marché avant de lancer un produit dans un pays ou une région. Voedingssupplementen bestaan voor het grootste deel uit planten en plantenextracten. Het zijn de ingrediënten van dierlijke oorsprong die bij de samenstelling van supplementen moeten worden vermeden. Botanische ingrediënten worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen en tradities, zoals ginseng in de Chinese cultuur, zwart zaad in de islamitische traditie en asfoetida in India.

INGREDIËNTEN OM OP TE LETTEN

Databanken met ingrediënten kunnen vaak duizenden gegevens bevatten. Bedrijven kunnen in een bepaalde periode duizenden verschillende ingrediënten gebruiken. Het valt buiten het bestek van dit artikel om de halal-status van elk in de industrie gebruikt ingrediënt te beschrijven. Slechts enkele van de ingrediënten die mogelijk halal zijn en het soort producten waarin zij kunnen worden gebruikt, worden hier genoemd.

Smaken en kleuren – formuleringen kunnen verborgen alcohol of haram dierlijke ingrediënten bevatten, zoals civetolie.

Caroteen – vaak geformuleerd met gelatine in kleine hoeveelheden. Gelatine wordt gebruikt om de kleur en andere kenmerken in te kapselen en te beschermen. Sommige bedrijven gebruiken visgelatine voor de inkapseling, waardoor het product zowel halal als koosjer is. Fabrikanten gebruiken ook halal rundergelatine of plantaardige gommen om het -caroteen in te kapselen.

Gelatine – wordt zeer vaak gebruikt voor de vervaardiging van capsules, zowel zachte als harde tweedelige capsules. In plaats van varkensgelatine kan ook halalgelatine, cellulose of zetmeel worden gebruikt.

Stearaten van dierlijke oorsprong kunnen worden gebruikt als vloeimiddel in poeders of als vormmiddel in tabletten. Voor halal producten mogen fabrikanten stearaten op plantaardige basis gebruiken.

Tweens – soms gebruikt voor het coaten en polijsten van tabletten. In halalproducten moeten eerder plantaardige dan dierlijke stearaten worden gebruikt.

Glycerine – gebruikt bij de vervaardiging van capsules, maar kan ook in andere producten worden gebruikt. Glycerine van plantaardige oorsprong is halal en geschikt voor deze toepassingen.

Voedingsproducten zijn er in vele fysieke vormen, zoals poeders, vloeistoffen, tabletten, capsules uit één stuk (zachte dop) en capsules uit twee delen (harde dop). Nutraceutische ingrediënten kunnen ook worden verwerkt in voedingsmatrices zoals sappen, snackrepen of energiedranken.

Comprimés – kunnen worden omhuld met gelatine (geltabletten) of gespecialiseerde lipiden zoals polysorbaten. Voor halal-tabletten moeten halal-gecertificeerde gelatine en plantaardige vetten worden gebruikt. Suikers en plantaardige eiwitten zoals zeïne kunnen ook worden gebruikt als coatingmateriaal voor tabletten in halalproducten.

Vloeibare supplementen en dranken – Veel vloeibare formuleringen zijn gestandaardiseerd met ethylalcohol als bewaarmiddel of oplosmiddel. Alternatieven zoals mengsels van propyleenglycol en water kunnen worden gebruikt. De hoeveelheid alcohol in het eindproduct mag niet meer dan 0,1% bedragen, zoals in latere artikelen zal worden besproken.

Zacht capsules – capsules uit één stuk werden vroeger uitsluitend van gelatine gemaakt. Ze kunnen ook worden gemaakt met plantaardige ingrediënten zoals gemodificeerd zetmeel, cellulosegom en andere plantaardige gommen. Hiervoor is ook halal gecertificeerde rundvlees- en visgelatine verkrijgbaar. Naast het hoofdbestanddeel kunnen zachte capsules ook glycerine of vetstoffen bevatten, die voor een halal productie plantaardig moeten zijn.

Hardgel capsules – net als softgels werden tweedelige hardgel capsules vroeger uitsluitend met gelatine gemaakt. We zien nu de opkomst van vegetarische capsules, vooral voor voedingssupplementen. Vegetarische capsules kunnen worden gemaakt van gemodificeerde cellulose, gemodificeerd zetmeel of andere plantaardige materialen. Glycerine en andere ingrediënten kunnen worden gebruikt als technische hulpstoffen. Al deze ingrediënten moeten van plantaardige oorsprong of aardolie zijn. De tweedelige gelatinecapsules, indien gebruikt, moeten van halal gecertificeerde rundersoort zijn en andere hulpbestanddelen moeten eveneens halal zijn.

Met het oog op een vrijwel universele aanvaardbaarheid wordt aanbevolen farmaceutische producten en voedings- en dieetsupplementen te vervaardigen zonder enig spoor van dierlijke producten, zodat het product aanvaardbaar is voor consumenten die halal of koosjer zijn en voor vegetariërs of veganisten. .

More To Explore