HALAL EXPERTISE

Uw partner in halal-certificatie

Granen en zoetwaren in de Halal voedselproductie.

Share This Post

Graanproducten omvatten veel basislevensmiddelen zoals brood, ontbijtgranen, cake, snoep, donuts, koekjes, gebak en kauwgom. De verwerking en de samenstelling van deze producten lopen sterk uiteen. De belangrijkste ingrediënten van deze productgroep zijn meel, suiker en shortening. Er kunnen honderden andere ingrediënten in graanproducten worden gebruikt, afhankelijk van de aard van elk product. Hieronder volgen enkele in de graan- en zoetwarenindustrie algemeen gebruikte ingrediënten waarvan de halalstatus twijfelachtig is.

Gelatine – kan worden gebruikt als glazuur op donuts en strudels en op sommige soorten gebak. Zoals gezegd kunnen twee soorten gelatine als halal worden beschouwd: 1) rundvleesgelatine van halal geslachte dieren, en 2) visgelatine.

Mono- en diglyceriden – emulgatoren die op grote schaal worden gebruikt in de bakkerij- en zoetwarenindustrie en, in mindere mate, in banketbakkersproducten. Hoewel mono- en diglyceriden van elk vet of olie kunnen worden gemaakt, zijn de enige aanvaardbare bronnen voor halal voedsel plantaardige mono- en diglyceriden.

Autres émulsifiants : les polysorbates de différentes tailles moléculaires, comme le Tween 80, le Tween 60 et le Tween 40, le stéaryl lactylate de sodium et d’autres émulsifiants à usage spécifique sont également douteux en raison de leurs sources. Emulgatoren van dierlijke oorsprong kunnen het best worden vermeden.

Roomlikeur – bevat gewoonlijk verschillende hoeveelheden alcohol en moet bij halalproductie worden vermeden.

Vet- en lossingsmiddelen – kunnen ingrediënten bevatten zoals wijn, rundvet, reuzel, gelatine, suikers, zeïne-eiwitten of andere ingrediënten om een coating op het levensmiddel aan te brengen. Hoewel de hiervoor gebruikte groenten en minerale ingrediënten halal zijn, moeten formuleerders van coatings dubieuze ingrediënten zoals rundvet en gelatine, of haram-ingrediënten zoals reuzel vermijden. Hoewel de hiervoor gebruikte groenten en minerale ingrediënten halal zijn, moeten formuleerders van coatings dubieuze ingrediënten zoals rundvet en gelatine, of haram-ingrediënten zoals reuzel vermijden.

L-Cysteïne – een aminozuur dat kan worden gebruikt in donuts, pizzakorsten, tacoschelpen en tortilla’s. L-cysteïne zou kunnen worden gebruikt om de textuur van beslag en paneermeel te wijzigen. Halal L-cysteïne moet ofwel van het vegetarische type zijn, verkregen door synthese, ofwel van veren van vogels die volgens de halalvoorschriften zijn geslacht. Halal L-cysteïne moet ofwel van het vegetarische type zijn, verkregen door synthese, ofwel van veren van vogels die volgens de halalvoorschriften zijn geslacht.

Hieronder worden enkele belangrijke punten besproken voor verschillende soorten producten zoals ontbijtgranen, brood, koekjes en gebak, donuts en andere gefrituurde producten, kauwgom en marshmallows:

Ontbijtgranen :

De meeste ontbijtgranen zijn vrij eenvoudige formules met pure graanbestanddelen gemengd met suiker, zout en enkele andere minder belangrijke ingrediënten zoals kleur- en smaakstoffen. De meest gebruikte en twijfelachtige minder belangrijke ingrediënten zijn mono- en diglyceriden en smaakstoffen. Als deze dierlijke ingrediënten geen bestanddelen zouden bevatten, zouden alle granen halal zijn. Sommige ontbijtgranen kunnen echter marshmallows op basis van gelatine bevatten die mogelijk niet halal zijn.

Brood:

Er is een grote verscheidenheid aan broden, variërend van platte, niet-gerolde broden zonder gist tot platte, gezuurde broden met gist, zoals pitabrood, en Franse en Italiaanse broodjes. Er zijn ook sterk gezuurde en gegiste broden, zoals gesneden brood. De eerste voorbeelden hebben eenvoudiger formuleringen. Deze laatste, zoals witbrood, kunnen veel ingrediënten bevatten. Bovendien zijn alle broden hoofdzakelijk samengesteld uit meel en water, dat verscheidene minder belangrijke ingrediënten kan bevatten. Certains des ingrédients douteux dans la panification sont les mono- et diglycérides, les stéaryl lactylates de sodium et les arômes. Een ander groot probleem bij het bakken van brood is het bakvet en de lossingsmiddelen die in het keukengerei worden gebruikt.

Veel broden worden gemaakt met gist, dat niet alleen koolzuurgas produceert, maar ook alcohol. Hoewel alcohol een Haram-ingrediënt is, is het doel van het maken van brood niet vergelijkbaar met dat van het maken van alcoholische dranken. Daarom kan de aanwezigheid van restalcohol in het brood al dan niet een probleem zijn.

Gebak en koekjes :

De hoofdbestanddelen van deze levensmiddelen zijn meel, suiker en olie. Er kunnen echter veel minder belangrijke ingrediënten worden gebruikt om deze producten een specifiek karakter te geven, waardoor het ene type product zich van het andere onderscheidt. Minder belangrijke ingrediënten die in deze producten moeten worden vermeden, zijn mono- en diglyceriden, gelatine, polysorbaat, natriumstearyllactylaat, L-cysteïne, alcoholhoudende aroma’s en andere niet-halal ingrediënten.

. . .en andere gefrituurde producten :

De eerste en belangrijkste eis is dat de frituurolie plantaardig of halal is. De minder belangrijke ingrediënten die in donuts moeten worden vermeden, lijken sterk op die in cakes en koekjes. Voor geglazuurde donuts kan gelatine worden gebruikt, maar deze kan gemakkelijk worden vervangen door een geschikte plantaardige gom.

Kauwgom:

De kauwgombasis en de kauwgom mogen bestaan uit elk ingrediënt dat door de USFDA algemeen als veilig (GRAS) wordt erkend. Twee van de vaak gebruikte ingrediënten die met betrekking tot halal twijfelachtig zijn, zijn stearaten en gelatine. Er kunnen veel andere dubieuze ingrediënten in de kauwgombasis zitten die goed moeten worden onderzocht voor de productie van halal kauwgom. Alleen halalgelatine en -stearaten zijn aanvaardbaar voor halalproducten.

Marshmallows:

Marshmallows worden hoofdzakelijk gemaakt van suiker, gelatine en smaakstoffen. Een speciaal soort gelatine, meestal van varkensvlees, is nodig om de beste pluizige, niet klevende marshmallows te maken. Halal marshmallows kunnen worden gemaakt met halal gecertificeerde runder- of visgelatine. Ook de in de marshmallows gebruikte aroma’s moeten voldoen aan de halalregels. Tijdens de productie worden de marshmallows in de meeste fabrieken in maïszetmeel gerold zodat ze niet aan elkaar kleven. Het is zeer belangrijk dat de apparatuur grondig wordt gereinigd en dat het oude zetmeel wordt vervangen door vers zetmeel voordat halal marshmallows worden geproduceerd. Bij het opstarten moet de apparatuur fysiek worden geïnspecteerd om eventuele marshmallows uit de vorige partij te verwijderen.

PHC’s in broodbereiding :

Hoewel het proces van brood bakken vrij eenvoudig is, zijn er een paar dingen waar men rekening mee moet houden bij het maken van brood:

HCP – 1 – ingrediënten voor de broodbereiding. Alle primaire en secundaire ingrediënten moeten halal zijn.

HCP – 2 – Eventueel gebruikte lossingsmiddelen en spijsvet moeten ook geschikt zijn voor halal.

HCP – 3 – Le matériel d’emballage du pain halal ne doit pas contenir d’ingrédients d’origine animale, tels que le stéarate animal.

More To Explore